Försäkringar är viktiga

Försäkringar handlar om trygghet. Ett fullgott försäkringsskydd gör att du slipper oroa dig för hur din ekonomi påverkas om ditt hus skadas eller om något skulle hända dig själv eller dina nära och kära.

Försäkringar framstår ofta som tråkigt och krångligt. Grundidén bakom försäkring är dock väldigt enkel och möjliggör att människor och samhället i stort tar de risker som krävs för utveckling och tillväxt. Tanken med försäkring är enkel och innebär att många människor delar på risken för att något oförutsätt inträffar.

Vilka försäkringar behöver du?

Grundregeln är att du inte ska teckna fler försäkringar än du behöver. Om du är dubbelförsäkrad, till exempel om du och din sambo har varsin hemförsäkring, har du fortfarande bara rätt till ersättning från en försäkring. Jämför försäkring innan du tecknar, för en vanlig hemförsäkring kan prisskillnaden vara 1000 kronor per år mellan olika försäkringsbolag. Beroende på livssituation skiljer sig ditt försäkringsbehov. För att få en bättre förståelse för vilken typ av försäkring du kan tänkas behöva ger vi två exempel nedan.

Ung och ensamstående

Lotta Svensson är 23 år gammal och bor i Lund. Hon har precis köpt sin första egna lägenhet, en enrummare vid Stora Torget. Lotta studerar vid universitet och jobbar extra några kvällar i veckan. Hon har ingen bil men ny cykel hon använder flitigt.

Hemförsäkring – är ett måste och ger Lotta en bra grundtrygghet. Sakerna Lotta har i lägenheten och vanligtvis även cykeln täcks av hemförsäkringen. Förutom skydd för hennes saker innehåller hemförsäkringen en ansvarsförsäkring, personförsäkring vid överfall, rättskyddsförsäkring och reseförsäkring.

Bostadsrättsförsäkring/Bostadsrättstillägg – behöver Lotta för att skydda sig mot skador på lägenheten. Hade Lotta bott i en hyresrätt så hade hemförsäkringen räckt.

Olycksfalls– och sjukförsäkring – tecknar Lotta för att få ett ekonomiskt skydd om hon råkar ut för någon otäck skada på grund av olycksfall eller sjukdom.

Familj med barn

Lisa och Gustav Andersson bor i Sundsvall och har dottern Moa som snart ska fylla 10 år. Familjen bor i villa och har en liten sommarstuga på Alnön. Lisa och Gustav har varsin bil.

Villaförsäkring – är grunden i familjens försäkringsskydd. En villaförsäkring eller villahemförsäkring som den också kallas täcker skador på hus och tomt samt familjens ägodelar. Dessutom täcks alla i hushållet av villaförsäkringens ansvarsförsäkring, personförsäkring vid överfall, rättskyddsförsäkring och reseförsäkring.

Fritidshusförsäkring - täcker skador på sommarstugan och sakerna som förvaras i huset. Premien som Lisa och Gustav betalar för fritidshusförsäkringen är betydligt lägre än för villaförsäkringen.

Bilförsäkring – Lisas nya Saab är helförsäkrad vilket ger henne rätt till ersättning om hon själv skulle vara vållande till en olycka. Gustavs gamla Volkswagen Passat är bara trafikförsäkrad för att hålla ner försäkringspremien.

Barnförsäkring – tecknades när Moa föddes. Om dottern skadas svårt och invalidiseras kan försäkringen ge en engångsersättning på upp till 2,5 miljoner kronor.

Djurförsäkring – familjen har tecknat en hästförsäkring till ponnyn Monsun, Moas ögonsten. Försäkringen täcker eventuella veterinärkostnader och ger en ersättning om Monsun skulle avlida.

Pensionsförsäkring – eftersom Lisa har jobbat deltid stor del av sin karriär är hon lite orolig för hur stor ålderspensionen kommer bli. Hon har därför börjat spara 600 kronor i månaden i en privat pensionsförsäkring. Om Lisa skulle avlida har dottern Moa rätt till pension från försäkringen tills hon fyllt 18 år.

Kapitalförsäkring – Gustav spar 900 kronor i månaden. Han är duktig på att välja rätt aktiefond och byter ofta. Gustav tycker att kapitalförsäkring är en attraktiv sparform eftersom han slipper reavinstskatt.

Delicious
Pusha
Bloggy
Twitter
Facebook
Dela med dig:
 
Om försäkringar
Om Insuroo | Tillstånd | Kontakt | Användarvillkor | © 2018 Insplanet Försäkringsförmedling AB
ANNONS: